Historie

Het oude logo

Het Zinkstuk is officieel opgericht op 1 september 1973 als Zwemfederatie Het Zinkstuk, als onderdeel van Utrechtse Studenten Sportstichting (USS) Mesa Cosa. De federatie bestond echter al langer en het jaartal 1 april 1969 wordt ook genoemd. Ten tijde van de oprichting van Het Zinkstuk kon er alleen gezwommen worden. Het ontstaan van de waterpolo afdeling heeft pas later plaatsgevonden. In de jaren 70 werd er gezwommen in zwembad den Hommel, de Kwakel en Ozebi (overdekte zwem- en badinrichting), wat tegenwoordig een snooker- en poolcentrum is. Het zwemmen was toen voornamelijk bedoeld voor recreanten en het wedstrijdzwemmen stond bij Het Zinkstuk nog in de kinderschoenen. In het seizoen 1976/1977 is in zwembad Ozebi het begin gemaakt met het starten van waterpolotrainingen. De vereniging was toen nog een stuk kleiner met drie bestuursleden. In 1969 waren er zelfs maar 2 bestuursleden.

In het volgende seizoen (1977/1978) wordt gebruikt gemaakt van de naam Utrechtse Studenten Zwem- en Polofederatie Het Zinkstuk, en een paar jaar later de officiële naam die nu gebruikt wordt: Utrechtse Studenten Zwem- en Waterpolofederatie (USZ&WF) Het Zinkstuk. De waterpoloafdeling kreeg zijn eigen zwem uur in zwembad Brandenburg, in de Bilt.

Ondanks het kleine aantal leden van de club werd er al vanalles georganiseerd door Het Zinkstuk. In 1977 deed een team van Het Zinkstuk mee aan de 5de batavierenrace. Vanaf toen was het Zinkstuk jaarlijks vertegenwoordigd. In 2014 was Het Zinkstuk dan ook eerste van alle studentenzwemverenigingen geworden! Eind jaren 80 heeft Het Zinkstuk zelfs twee teams uit Schotland naar Utrecht weten te halen voor een zwemwedstrijd, iets waar we tegenwoordig nog wat van kunnen leren. In 1980 werd het Nederlandse Universitaire Kampioenschap (NUK) georganiseerd, waar het Zinkstuk aan mee heeft gewerkt. De naam van het tegenwoordige NUK is het Groot Nederlands Studenten Kampioenschap (GNSK).

Het niveau van de waterpolo is erg gevarieerd geweest in de geschiedenis van Het Zinkstuk. In het boekje van het 6de lustrum (30 jaar bestaan, zie hieronder) van het Zinkstuk worden de jaren 80 en begin jaren 90 genoemd als een periode waarin Het Zinkstuk erg succesvol was, met af en toe winst op het GNSK. Ook in die tijd was er een waterpolo damesteam. Na een periode waarin deze afwezig was, hebben we sinds 2013 gelukkig opnieuw een damesteam.