Algemene Vergadering (AV)

De algemene vergadering (AV) is toegankelijk voor leden en donateurs, tenzij zij geschorst zijn ten tijde van de vergadering. Wanneer de schorsing tijdens de AV wordt behandeld, heeft een geschorst persoon wel toegang tot de AV en heeft deze persoon dan het recht het woord te voeren tijdens dit onderwerp.

Bijeenroepen

Een AV kan bijeengeroepen worden door het bestuur, de raad van toezicht (RvT) of door 10% van de stemgerechtigde leden. Op een verzoek moet binnen tien dagen worden gereageerd door het bestuur, anders dient de RvT deze taak over te nemen. Tussen het bijeenroepen van een AV en de vergadering dienen minimaal 10 dagen te zitten en maximaal vier weken. Stukken die behandeld worden dienen 7 dagen van tevoren worden opgestuurd.

Per jaar worden tweemaal een reguliere AV bijeengeroepen door het bestuur, waarvan één uiterlijk twee maanden na afloop van het boekjaar (wisselAV) en één maximaal twee maanden na het begin van het nieuwe kalenderjaar (HALV).

Onderwerpen

Tijdens de twee reguliere AVs dienen minimaal te worden behandeld:

  • de begroting
  • de tussen- of eindafrekening
  • het jaarverslag
  • het kascommissieverslag
  • het verslag van de raad van toezicht

Al deze te bespreken stukken dienen zeven dagen voor de AV te worden opgestuurd.

Op de eerste reguliere AV (wisselAV) brengt het huidige bestuur een verslag uit over het afgelopen jaar, over het gevoerde beleid en over de balans. Deze laatste behoeft een toelichting. Al deze stukken dienen ondertekend te worden door alle de bestuurders. In het geval dit niet mogelijk is, dient dit met opgaaf van reden vermeld te worden. Daarna wordt de keuze van het kandidaatsbestuur toegelicht en presenteert het kandidaatsbestuur het beleidsplan en de begroting. Onder voorbehoud van wijzigingen kunnen deze stukken worden aangenomen. Als na schriftelijke stemming de meerderheid van de aanwezige stemgerechtigde leden aangeeft voor stemt, dan wordt het kandidaatsbestuur geïnstalleerd als bestuur. Indien nodig wordt een nieuwe kascommissie en Raad van Toezicht aangewezen en schriftelijk ingestemd.

Taakverdeling

De voorzitter van de vergadering leidt deze. Voor vergaderingen bijeengeroepen door het bestuur, is dit de een bestuurslid. Voor vergaderingen bijeengeroepen door de RvT, is dit een afgevaardigde van de RvT. In het geval de vergadering bijeengeroepen is door 10% van de stemgerechtigde leden, wordt de voorzitterstaak door een bestuurslid of afgevaardigde van het bestuur gedragen. Dit laatste wordt besloten door stemming op het begin van de vergadering.

De secretaris stelt notulen op tijdens de vergadering.

Besluitvorming

Alleen actieve leden en bestuursleden hebben stemrecht en hebben één stem, tenzij hij/zij over een machtiging beschikt die schriftelijk ondertekend is door de gemachtigde en door de machtigende bij het bestuur is ingediend. Elk stemgerechtigd lid, mag maximaal 1 extra stem hebben. Besluiten worden genomen met volstrekte meerderheid van de uitgebrachte geldige stemmen. Blanco stemmen worden niet als uitgebrachte stemmen geteld.

Handopsteken

Stemmingen over zaken geschieden mondeling.

Schriftelijke stemming

Stemmingen over personen geschieden schriftelijk door middel van gesloten ondertekende briefjes, tenzij de voorzitter van de vergadering anders besluit en een meerderheid van de stemgerechtigde leden dit prima vindt.

Schriftelijke stemmen zijn geldig, mits deze:

  • ondertekend zijn;
  • leesbaar zijn;
  • een persoon duidelijk aanwijzen;
  • de naam van een persoon bevatten waarop gestemd kan worden;
  • voor iedere verkiesbare plaats precies één naam vermelden;
  • slechts een persoon aanwijzen, zonder meer informatie.

Wanneer na schriftelijke stemming geen volstrekte meerderheid wordt gehaald, dan wordt een tweede stemming gedaan. Mocht na een tweede stemming er nog geen volstrekte meerderheid zijn, dan wordt er gestemd tussen de twee personen die het hoogst aantal stemmen hebben gehaald na de tweede stemming. Een tussenstemming kan plaatsvinden als het aantal stemmen tussen meerdere personen gelijk is. Het lot beslist als er bij een derde stemming nog geen meerderheid behaald wordt.

Schriftelijke stemmen worden geteld door de RvT. De voorzitter van de vergadering kan zonder tegenspraak uit de vergadering een andere wijze van stemmen bepalen of toelaten.

Moties

Tijdens een AV dienen ingediende moties schriftelijk en met ondertekening door tenminste drie leden bij het bestuur te worden ingediend. Moties moeten onmiddellijk, met schorsing van het in behandeling zijnde agendapunt, worden behandeld.